zondag 27 november 2016

Vegetarische Thaise soep


Deze heerlijk aromatische soep is gebaseerd op de Thaise Tom Kha soep. Ik heb ze een beetje aangepast naar eigen smaak. Voor mijn versie heb je het volgende nodig:
  • 2 L groentenbouillon
  • 1 blik kokosmelk (400ml)
  • bosje lente ui
  • 2 lange stengels citroengras
  • 1/2 bosje koriander (zowel de steeltjes als de blaadjes worden gebruikt!)
  • 3 schijfjes verse gember (0.5cm dik)
  • 3 kleine tenen look
  • limoensap (naar smaak)
  • sojasaus (naar smaak)
  • zak "chop choy" groenten (sojascheuten/taugĂ©, wortels, prei)
  • 250g shitake champignons
  • 1 zakje basmati of jasmijnrijst
  • chiliolie/srirachasaus (optioneel)

Zet de groentebouillon op een laag vuurtje en doe er de zak chop choy groenten bij. Breng langzaam aan de kook. De groenten garen terwijl de bouillon verder op smaak gebracht wordt met de aromaten - de groenten zullen ook extra smaak geven aan de soep. Kneus de citroengras stengels lichtjes met de achterkant van een mes of stamper van een vijzel. 

Bind de korianderstengels en de citroengras stengels samen kookgaren. Zo is het gemakkelijk om ze er straks als de soep klaar is er uit te vissen. Kneus ook de schijfjes gember lichtjes, zo geven ze extra veel smaak af. Doe alle aromaten bij de bouillon. Pel de knoflooktenen en voeg ze ook toe. Snijd de champignons in schijfjes en zet samen met de fijngesneden lente ui opzij tot de laatste 15 minuten van de bereiding. 

Snijd de korianderblaadjes fijn en hou apart tot vlak voor het serveren. Voeg de kokosmelk, de sojasaus - niet te veel, de soep moet wit van kleur blijven - en het limoensap toe. Laat 15 minuten verder zachtjes pruttelen. 

Haal na een kwartiertje de stengels citroengras en koriander uit de soep en verwijder ook de gember en knoflook. Voeg de champignons en gesneden lente ui toe en laat nog 10-15 minuten verder pruttelen tot de champignons gaar zijn. Voeg het zakje rijst toe en laat garen in de bouillon. Als de rijst gaar is, snijd dan het zakje open en doe de rijst opnieuw in de soep.

Strooi de gesneden koriander in de soep en roer om. Proef en breng nog verder op smaak. Voor wie van pittig houdt kan je nu nog wat chiliolie of srirachasaus toevoegen vlak voor het serveren.

Deze vegetarische versie heet voluit "TOM KHA PHAK" - phak zijn groenten - voor de vlees/visliefhebbers kan je nog stukjes kipfilet garen in de soep of gebakken scampi's toevoegen. Met kip heet deze soep "TOM KHA  KAI" en met scampi's "TOM KHA KHUNG".

Smakeljk! 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten