maandag 29 december 2014

Veggie risotto met restjes

Ik ben een enorme fan van risotto! Het vult goed, maar heeft ook de naam van niet zo heel gezond te zijn. Ik probeer dit met kleine trucjes op te lossen...
Ik had nog een beetje venkel over van de snelle salade met falafel (zie vorige blog), een bakje champignons dat snel verwerkt moest worden, een restje zelfgemaakte kruidenboter en een scheutje witte wijn - net te weinig voor 2 lekkere glaasjes.

Witte wijn en champignons doen mij automatisch aan risotto denken - risotto met paddenstoelen is nu eenmaal mijn favoriet! Aangezien er deze morgen nog boodschappen moesten gedaan worden voor oudejaarsavond kon ik snel nog een pak risottorijst meepikken.
Als ik risotto maak, probeer ik het altijd veggie te houden, daarom gebruik ik groentebouillon voor de bevochtiging van de rijst - maar wie wil kan ook kippenbouillon gebruiken, rund zou ik afraden omdat dit een heel sterke specifieke smaak heeft. Ook bereid ik steeds een grote portie, die ik dan over kleine doosjes verdeel en invries - ik gebruik doosjes die in de microgolf kunnen - zo heb ik altijd een portie risotto bij de hand.

Hoe begin ik aan risotto? Velen denken dat het een moeilijk gerecht is, maar dat is het eigenlijk niet, je moet er wel bij blijven!

Eerst snijd ik een grote witte ui fijn, samen met de groenten die ik wil toevoegen als smaakmakers - in dit geval venkel en kastanjechampignons. De ui en de venkel stoof ik aan in een deel van de kruidenboter in een ruime pot, zo hoef ik niet meer te kruiden nadien. Wanneer de ui en venkel glazig zijn, voeg ik het volledige pak rijst toe en roer ik goed om, zodat elk korreltje bedekt is met een dun laagje vet. Dit laat ik maximum 5 minuten meestoven, alvorens de witte wijn er bij te gieten. Als de wijn opgenomen is en de alcohol verdampt is, voeg ik beetje bij beetje de bouillon toe. De ene keer heb je een liter nodig de andere keer niet - dit hangt af van je rijst. Voeg telkens een beetje bouillon toe als de vorige hoeveelheid is opgenomen door de rijst, roer tussen door om aanbakken op de bodem tegen te gaan. Ondertussen bak ik in de overige boter de champignons aan. Al deze gaar zijn voeg ik ze bij de risotto en roer ik alles nog eens goed om. Op het allerlaatste roer ik er nog een 50 gram vers geraspte Parmezaanse kaas door. Zo is de risotto klaar.
Na het opwarmen in de microgolf kan je risotto een beetje droog zijn, dit los ik op door enkele druppels zachte olijfolie toe te voegen of een tweetal theelepels geraspte parmezaan.

Buon appetito! :)  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten