dinsdag 2 juni 2015

Lievelingsgroenten- en fruit juni 2015

Abrikozen


Abrikoosjes, daarbij denk ik meteen aan de gedroogde versie. Deze kleine vrucht wordt vooral in warme streken gekweekt maar ook in Vlaanderen en Nederland kan je abrikozen buiten kweken. Een zonnige, warme standplaats en geen te natte grond is noodzakelijk. De abrikoos heeft een zachte schil, die net aan voelt als pluizig dons. Het vruchtvlees is oranje van kleur en voelt redelijk stevig aan. Bij volledige rijpheid verdwijnt deze stevige structuur en wordt het vruchtvlees sappig en mals. Abrikozen kunnen zowel gedroogd als vers gegeten worden. Vers vind ik ze heel lekker in een fruitsalade met bijvoorbeeld witte nectarines en frambozen. Gedroogd verwerk ik ze heel graag in salades. 



Broccoli 

Broccoli is een groente die verwant is aan bloemkool. Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten (in sommige streken in Italië echter ook de bladeren). Broccoli draagt bij aan het lichaam via een relatief hoge concentratie vezels, bèta-caroteen, calcium en vitamine C. Met broccoli kan je veel kanten uit, ik eet het graag verwerkt in een soep, gebakken of gekookt en dan afgekoeld om koud te eten met een dipsausje bij warm weer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten